In onze brede eerste graad zetten we in op een stevige algemene vorming, gekoppeld aan een keuzepakket op maat van jouw interesses en jouw talenten. Je krijgt de kans om eerst te proeven en uit te proberen zodat je op het einde van de eerste graad een bewuste en positieve studiekeuze kunt maken.
Eerste jaar
In het eerste jaar krijg je 27 uren algemene vorming. De overige 5 uren vullen we als volgt in:
In het vak Huis Vol Toekomst (HVT) maakt je titularis je wegwijs in het secundair onderwijs. Je titularis begeleidt je bijvoorbeeld bij ‘leren leren’, sociale, communicatieve en ICT-vaardigheden en bij je studiekeuze. We organiseren ook lesuren op maat voor Frans en wiskunde waarin we je remediëren en uitdagen. Voor Nederlands richten we een 5de lesuur in met 2 leraren voor de klas (co-teaching) om met niveaugroepen te kunnen werken. Daarnaast zoek je uit wat je echt boeit en waar je talent ligt. Dit doe je door 4 oriëntatievakken te verkennen in de A-stroom. Je volgt ze achtereenvolgens gedurende een 8-tal weken.
● Natuur en innovatie
● Gezondheid en welzijn
● STEM
● Creatief met taal en muziek
In de B-stroom zijn er 2 oriëntatievakken die elk 1 semester gegeven worden.
● Fit en gezond
● Natuur en techniek in balans
In onze B-stroom hechten we extra belang aan brede basiszorg. De klasopstelling is aangepast en basismateriaal wordt door de school aangekocht. Elk trimester wordt afgesloten met projectdagen en opgestart met terugkomdagen.
In het vak Huis vol toekomst maakt je titularis je wegwijs in het secundair onderwijs. Je titularis begeleidt je bijvoorbeeld bij ‘leren leren’, sociale vaardigheden en ICT-vaardigheden. Als je kiest voor het vak Latijn, krijg je 4 uren in de week Latijn. Als je kiest voor de “Oriëntatievakken” krijg je naast een uur Nederlands en wiskunde een afwisselend aanbod doorheen het schooljaar:
In de A-stroom:
● Toneel
● Voeding
● STEM
● Sport
In de B-stroom:
● Voeding
● Wellness
● Sport
In onze B-stroom hechten we extra belang aan brede basiszorg. Zo regelt de school bijvoorbeeld de aankoop van het schoolmateriaal en van de schoolboeken en worden de leerlingen intensiever begeleid.
Om de grote stap van de lagere school naar het secundair te begeleiden, organiseren wij voor het eerste jaar een ontmoetingsmoment gevolgd door onthaaldagen bij de start van het schooljaar. Voor huiswerkbegeleiding kan je terecht in de avondstudie op maandag, dinsdag en donderdag.


Tweede jaar
In het tweede jaar bereiden we je voor op alle studierichtingen van waaruit je kan doorstromen naar de universiteit en de hogeschool (aso en tso) of opleidingen waarmee je aan de slag kan op de arbeidsmarkt (tso en bso). Je krijgt verder alle ruimte om een bewuste en goede studiekeuze naar de tweede graad te maken.
Tweede jaar A
In het tweede leerjaar A kies je één basisoptie. De opties omvatten 5 lesuren bovenop de algemene vorming (25 u.) en de differentiatie-uren (2 u.).
Tweede jaar B
In het tweede jaar B combineer je twee basisopties (telkens 5 u.) met elkaar. De algemene vorming krijg je mee in 20 lesuren en 2 u. differentiatie.
Tweede jaar A
Je kiest één optie
● Maatschappij en welzijn
● STEM-wetenschappen
● Economie en organisatie
● Moderne talen en wetenschappen
Tweede jaar B
Je krijgt beide opties
● Maatschappij en welzijn
● Economie en organisatie
Tweede jaar A
Je kiest één optie
● Latijn
● Voeding en horeca
● Maatschappij en welzijn
● STEM-wetenschappen
● Economie en organisatie
● Moderne talen en wetenschappen
Tweede jaar B
Je kiest twee opties
● Voeding en horeca
● Maatschappij en welzijn
● Economie en organisatie